2022 Yılında Üretilen Elektrikli Araç Modelleri
Elektrikli Araç Modelleri
2022 Yılında Üretilen Elektrikli Araç Modelleri
Teknolojinin sürekli olarak gelişmesi ve iklim değişikliğinin dünya için ciddi bir sorun haline gelmesiyle birlikte elektrikli araçlara olan ilgi özellikle son yıllarda oldukça artmıştır. Elektrikli araçların daha ekonomik olması, doğa dostu olması ve sürdürülebilirliğe katkı sağlaması gibi çeşitli avantajlarının olması nedeniyle pek çok farklı marka, elektrikli araçlar üretiyor.
Elektrikli araç modellerine baktığımızda aslında oldukça tanıdık markalar ile karşılaşıyoruz. İçten yanmalı motorların ömrünün kısalması ve elektrikli araçlara geleceğin araçları gözüyle bakılması gibi çeşitli nedenlerden dolayı Renault, BMW, Mini ve Porsche gibi otomotiv sektörünün önde gelen markaları farklı modellerde ve farklı özelliklerde elektrikli araç üretmeye başlamıştır. Elektrikli araçların hâlâ daha tam olarak hayatımıza girmemesi nedeniyle elektrikli araç modelleri ile ilgili sık sık sorular soruluyor.
Bu yazımızda sizler için elektrik araç modellerinden Renault Zoe, BMW İ3, Mini Cooper SE. ve Porshce Taycan’dan bahsedeceğiz.
Renault Zoe
Otomotiv sektöründe dünyanın önde gelen markalarından biri olan Renault, kullanıcıları için ürettiği elektrikli araç modellerinden biri de Reanult Zoe’dir. 80 kW’lık bir elektrikli motora sahip olan Renault Zoe, 395 km’lik menzil, 80/108 kW/bg maksimum güç ve maksimum 135 km/s’lik özellikler sunuyor. Reanult’un sitesindeki bilgiye göre elektrikli aracın başlangıç fiyatı ise 551.000 Tl şeklinde.
Özelliklerinin yanı sıra Renault Zoe oldukça uygun fiyatlara şarj oluyor. Kağıt üstünde Renault Zoe’nin menzili 395 km olsa dahi bu durum pek çok farklı parametreye göre değişebilir. Örneğin; kullanımı önerilenin üstünde bir kullanım gösterirseniz menzil azabilir, sakin bir şekilde kullanırsanız menziliniz artabilir. Ayrıca rejenerasyon adı verilen ve araç hareket halindeyken ayağınızı gazdan çektiğinizde ya da frene bastığınızda şarj geri kazanımı yapılarak pillerini şarj ediyor. Bu özellik sayesinde de menzil ciddi bir şekilde artış gösterebiliyor.
Ayrıca Renault Zoe birbirinden farklı ve kullanışlı donanımlara sahip. Bu donanımlardan bazıları şu şekilde;
- ABS
- Cruise Control
- ESP (Elektronik Stabilite Programı)
- LED Gündüz Farları
- 12V Soket
- Isıtmalı Arka Cam
- Bluetooth
- USB
Renault Zoe, bünyesinde bunlar gibi pek çok farklı donanım bulunduruyor.
BMW İ3
Bayerische Motoren Werke ya da genel olarak bilinen adıyla BMW, otomotiv sektöründe dünyanın önde gelen markaları arasındadır. Gelişen teknolojiyi yakından takip eden BMW, kullanıcıları için farklı model ve özelliklerde elektrikli araçlar üretiyor. BMW’nin kullanıcıları için ürettiği elektrikli araç modellerinden biri de BMW İ3.
BMW İ3, 325 km’lik menzili , şık dış ve iç tasarımı, elektrikli sürüş dinamikleri, akıllı teknolojileri, 184 bg ve 270 Nm tork değerleri ve 0’dan 100’e 6.9 saniyede çıkması gibi çeşitli özellikleri ile dikkat çekiyor. Ayrıca aracın diğer özelliklerine baktığımızda ise sürüş asistan sistemleri, 37.9 kWh’lık lityum iyon kapasitesi, kısa sürede yüksek yüzdelerde şarj imkanı ve maksimum 160 km/s’dir.
Mini Cooper SE.
Mini Cooper’ın piyasaya sunduğu araba Mini Cooper SE. elektrikli araç piyasasında uygun sayılabilecek bir fiyat ile satışa sunuldu. Elektrikli araç piyasasına önem veren Mini, gelecek yıllardan itibaren içten yanmalı motora sahip olan araç üretimi yapmayacak. Bu yüzden Mini Cooper SE. modelinin marka içinde pek çok farklı rakibi olabileceğini söyleyebiliriz.
Mini Cooper SE: 184 beygir (135 kW) ve 270 Nm tork üreten bir elektrik motoruna sahip. Bu motor ile elektrikli araç 100 km’ye 7.3 saniyede çıkabiliyor. Aracın hızı ise maksimum 150 km/s şeklinde. Açıklanan verilere göre aracın ortalama enerji tüketimi ise 18.0-15.5 kWsa/100 km şeklindedir.
Elektrikli aracın tasarımına baktığımızda ise güncel Mini 3 Kapı modelini görebiliyoruz. Ayrıca araç 12 modülden oluşan ve toplam 32.6 kWh olan lityum iyon bataryaya sahip. Bu değerleri göz önüne aldığımızda karşımıza 232 km’lik bir menzil çıkıyor. Mini Cooper SE. 50 kW hızlı şarj desteği ile 30-35 dakikalık bir süre içerisinde %80 şarj olabiliyor.
Elektrikli araçların geleceleği hakkında yazılan yazımız ilginizi çekebilir!
Porsche Taycan
Otomotiv sektöründe hız ve lüks denildiği zaman akıllara gelen ilk markalardan biri olan Porsche, içten yanmalı motora sahip olan araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlarda da hız, güven ve lüksü bir arada sunuyor. Porsche Taycan, şık iç ve dış tasarımı, sahip olduğu özellikleri ve donanımları ile elektrikli araç piyasasında adından sıkça söz ettiriyor.
Ortalama elektrik tüketimi 28.7-28 kWh/100 km olan araç, 560 kW’ye kadar çıkan overboost, Launch Control ünitesi ile etkinleştirildiğinde araç 100 km’yi 5.4 saniyede çıkabiliyor. Aracın azami hızı ise 230 km/h şeklinde. Aracın menzili ise 416 km’ye kadar çıkabiliyor.
Porshce Taycan’ı diğer elektrikli araçlardan ayıran bir başka özelliği ise diğer otomobillerden daha hızlı şarj olmasıdır. Araç aktif takip sistemi son teknolojik hizmetleri de bünyesinde bulunduruyor.
Bu yazımızda sizler için elektrik araç modellerinden Renault Zoe, BMW İ3, Mini Cooper SE. ve Porshce Taycan’dan bahsettik. Elektrikli araçlar ve elektrikli şarj istasyonları hakkında daha fazla bilgi almak için sitemizi inceleyebilir ya da iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.