Elektrikli Araç Ne Kadar Yakar ? 2023
Elektrikli Araç Maliyeti
Elektrikli Araç Ne Kadar Yakar? Maliyetler Nasıl ?
Pil paketlerinin azalan maliyetleri, kamu şarj altyapısındaki artışlar ve elektrikli araçları geliştirmeye yapılan yatırım nedeniyle, günümüzde giderek daha fazla insan her zamankinden daha fazla elektrikli araç satın almayı düşünüyor. Ancak birçok kişi araç almadan önce bir elektrikli araç şarj etmenin ne kadara mal olduğunu bilmek istiyor. Bu blog yazısında, elektrikli araç ne kadar yakar sorusunu elimizden geldiğince cevaplamayı hedefliyoruz.
Elektrikli araç şarj maliyetini belirleyen birçok farklı faktör vardır. Örneğin, en büyük maliyet farklılaştırıcılarından biri, evde mi, halka açık bir şarj istasyonunda mı yoksa hızlı bir şarj istasyonunda mı şarj ediyor olduğunuzdur. Diğer faktörler arasında ne tür bir araç şarj ettiğiniz, aracın şu anda ne kadar dolu olduğu ve günün hangi saatinde şarj ettiğiniz yer alır.
Aslında bu konu ile ilgi bir çok faktör vardır. Bu nedenle, neden ve nasıl sorusuna girmeden önce, dört farklı boyuttaki aracı (küçükten büyüğe pil paketleri ile) üç farklı şarj istasyonunda şarj etmenin ortalama maliyetini topladık, böylece elektrikli araç ne kadar yakar konusunda biraz doğru bir tahmin elde edebilirsiniz.
ARAÇ MARKASI
- FİAT 500 E
- NİSSAN LEAF
- TESLA
- PORSCHE
- TAYCAN
PİL BOYUTU
- 24 KWH
- 40 KWH
- 75 KWH
- 90 KWH
EVDE SARJ MALİYETİ
- 36₺
- 60₺
- 112,5₺
- 135₺
DIŞARDA SARJ MALİYETİ
- 82₺
- 130₺
- 235₺
- 280₺
HIZLI SARJ MALİYETİ
- 140₺
- 220₺
- 395₺
- 470₺
Elektrikli Araç Maliyetleri Gün Geçtikçe Düşüyor
Fiyatlar düşmeye devam ettikçe ve elektrikli araçların kullanılabilirliği arttıkça, elektrikli mobilitenin yaygınlaşmasının hızlanması bekleniyor. Bugün yolda sadece 10 milyon araç varken, uzmanlar 2030 yılına kadar bu sayının 190 milyonu aşacağını tahmin ediyor.
Bir aracı şarj etmenin üç ana yolu evde şarj, kamu/iş yeri şarjı ve hızlı veya DC şarjdır. Bu kadar çok şarj seçeneği mevcutken, sürücülerin mevcut seçeneklerin birisi ile aracını şarj etmesi çok zor olmamaya başladı.
Elektrikli mobilite geçişi hızlandıkça ve daha fazla halka açık ve hızlı şarj istasyonu kullanıma açıldıkça, daha fazla insan benzinli arabaları elektrikli arabalarla karşılaştırıyor ve hangisinin daha faydalı ve uygun maliyetli olduğunu sorguluyor. Elektrikli mobiliteye dalmadan önce, dikkate alınması gereken önemli birkaç farklılık vardır.
Benzinli bir aracı doldurmanın maliyeti, benzin fiyatına ve tankın boyutuna bağlıdır. Benzer şekilde, bir elektrikli araç şarj etmenin maliyeti , elektriğin fiyatına ve pilin boyutuna bağlıdır.
Bir elektrikli aracın yakıtı kilovat saat (kWh) cinsinden ölçülür ve genellikle küçük araçlar 40 kWh, büyük araçlar için 100 kWh arasında değişir. Pil ne kadar küçük olursa, menzil o kadar kısa olur, ancak tam şarj durumuna (SoC) ulaşmak da o kadar hızlı olur.
Elektrikli Otomobiller İçin Yakıt Ekonomisi
Hem benzinli hem de elektrikli otomobillerin sürüş maliyeti, aracın yakıt ekonomisine bağlıdır. Tıpkı benzinli arabalar gibi, aracınızın ne kadar dikkatsiz ve performanslı kullanırsanız o kadar çok yakıt yani elektrik tüketir. Peki elektrikli araçlar için yakıt ekonomisini nasıl ölçüyorsunuz?
Geleneksel olarak, yakıt ekonomisi 100 kilometrede litre olarak ölçülür ve şehir içinde mi yoksa otoyollarda mı kullandığınıza bağlı olarak bölünürdü. Elektrikli araçlar içinde kilometre için benzer eşdeğerler vardır:
Elektrikli aracın yakıt ekonomisi, 100 km/kw olarak ölçülür ve aracın 100 kilometrede kaç kw tükettiğine bakılır
Evde Elektrikli Araç Şarj Maliyeti
Evde bir araç etme imkanı, şüphesiz, satın almayı düşünenler için en çekici nedenlerden biridir. Kelimenin tam anlamıyla işten eve gelebilir, aracınızı fişe takabilir ve ertesi sabah dolu bir akü ile uyanabilirsiniz. Kolaylık faktörünün yanı sıra, evde şarj etme, aracınızı şarj etmenin en ekonomik yoludur.
Bir AC şarj istasyonuyla (Seviye 2), doğrudan şebekeden enerji aldığınız için genellikle kWh başına en düşük fiyatı ödersiniz. Elektriğinizin satışı için kesinti yapan bir “aracı” olmadığı için, elektrik için ödediğiniz bedeli evinizde ödersiniz.
Elektrikli bir arabayı şarj etme maliyetleri ve elektrik faturanız
Evde şarj etmenin maliyetini hesaplarken bilmeniz gereken ilk sayı, elektrik sağlayıcınızdan kWh başına ne kadar ödediğinizdir.
Evinizde şarj etmenin maliyetini kabaca hesaplamak için, aracın akü boyutunu alın ve kWh başına maliyetle çarpın. Örneğin, bir Tesla Model S’nin pil boyutu 75 kWh ise ve elektrik için 1,25 TL ödüyorsanız, pilinizi tam olarak şarj etmek 93,75 tl’ye mal olur. Ancak bu hesaplama, pilin mevcut şarj durumunu veya genel olarak pilinizin durumunu hesaba katmadığı için yalnızca örnek amaçlıdır .
Elektrikli arabanızı şarj etmek için en ucuz zaman ne zaman?
Günün belirli saatlerinde elektrik maliyetleri değişmektedir. Ülkemizde genellikle bu saat gece saatleridir. Yoğun olmayan saatlerde, çok fazla insan elektrik kullanmaz ve bu saatlerde elektrik çok daha ucuz olur. Araç sahipler, yoğun olmayan saatleri kendi avantajlarına kullanabilir ve genel şarj maliyetlerini azaltabilir.
Düşük elektrik saatlerinde şarj edin
Tipik olarak 22:00 ile 07:00 saatleri arasında, yoğun olmayan saatlerde fiyatlandırma en düşük seviyededir. Bir araştırmaya göre, aracınızı yoğun olmayan zamanlarda evde şarj ederseniz , ortalama şarj maliyetinizi yüzde 24 oranında düşürürsünüz .
Bu rakamlar, yaşadığınız ülkeye, aracınızın şarj kapasitesine, enerji tedarikçinize ödediğiniz ücrete ve hangi saatte şarj ettiğinize bağlıdır. Ancak evrensel olarak, geceleri şarj etmek size paradan tasarruf etmenizi sağlar.
Yasal Uyarı: Bu fiyatlar mevcut enerji krizi nedeniyle daha yüksek olabilir. Bununla birlikte, bu makalenin amacı, elektriği kullanmanın bu iki yolu arasındaki maliyet tasarrufu farklarını vurgulamaktır.
Günümüzde birçok şarj istasyonu, enerji verimliliğini artırmanıza yardımcı olabilecek bir dizi akıllı işlevle birlikte gelir. Örneğin, belirli konut şarj istasyonları, elektrikli otomobilinizin şarj işlemine yoğun olmayan saatlerde başlamasını sağlayabilir. Şarj süreleri, farklı kWh çıkışları ve mevcut farklı şarj istasyonu seçenekleri de dahil olmak üzere, evde şarj etme hakkında bilmeniz gereken her şey için bu sayfaya göz atın.
Halka Açık Şarj İstasyonları
Yollardaki elektrikli araç sayısına ayak uydurmak için dünyanın dört bir yanındaki şehirler halka açık şarj istasyonları kuruyor. Toplu şarj, caddelerde veya alışveriş merkezleri, restoranlar, oteller, hastaneler gibi halka açık park yerlerinde ve ayrıca otoyol kenarlarında bulabileceğiniz herhangi bir şarj istasyonunu ifade eder. Halka açık şarj istasyonları, Seviye 2 (AC) şarj istasyonları veya Seviye 3 (DC hızlı şarj) istasyonları olabilir. Ancak, bu makalenin amacı doğrultusunda bunları iki kategoriye ayırdık ve ayrı ayrı tartışacağız.
Enerji maliyetine ek sunulan hizmet için ödeme yaptığınızdan, çoğu durumda, genel ücretlendirme evde ücretlendirmeden daha pahalı olacaktır. Bununla birlikte, genel şarj (AC) genellikle evde şarj etmekten daha hızlıdır. Ücretlendirme tarifeleri, aşağıdaki faktörlerden birine veya herhangi bir sayısına dayalı olabilir:
- Bağlantı ücreti: Her şarj seansı için sabit bir miktar.
- Enerji ücreti: şarj seansı sırasında tüketilen kWh başına belirli bir miktar.
- Zaman ücreti: şarj seansı süresince belirli bir miktar.
Ayrıca, halka açık bir şarj istasyonunda ücret aldığınızda, hizmet için de ödeme yaparsınız. Şarj işlemini gerçekleştirmek için elektrikli mobilite hizmet sağlayıcıları (eMSP’ler) tarafından bir hizmet ücreti belirlenir.
Hizmet ücretleri, ücretlendirme seansı başına sabit bir oran, seans maliyetlerinin belirli bir yüzdesi veya her ikisi olabilir ve toplam ücretlendirme maliyetine eklenir. Her ücretlendirme sağlayıcısı farklı ücretler belirleyebildiğinden ve tarifelerini yaratıcı bir şekilde yapılandırabildiğinden, evrensel veya standart bir kamu ücretlendirme ücreti yoktur.
Elektrikli arabanızı halka açık bir istasyonda şarj etme maliyeti
Kamuya açık ücretlendirme maliyetleri sağlayıcıdan sağlayıcıya değişiklik gösterdiğinden, bu durumda size kesin bir yanıt vermek mümkün değildir. Ancak genel olarak konuşursak, halka açık şarj her zaman evde şarj etmekten daha pahalı olacaktır. Kesin olan bir şey var ki, halka açık şarj hala deponuzu benzinle doldurmaktan çok daha ucuz.
Hızlı şarj istasyonu maliyeti
DC hızlı şarj, en pahalı genel şarj seçeneğidir ve kWh başına maliyeti ikiye katlayabilir (veya bazı durumlarda üçe katlayabilir). Esasen hızlı şarjla, aracınızı hızlı bir şekilde şarj etme rahatlığı için ödeme yaparsınız.
Ancak fiyat farkı, şarj ettiğiniz yere ve şarj istasyonunun dakika olarak mı yoksa kWh olarak mı faturalandırdığına bağlıdır.
Bazı yerlerde hızlı şarjın fiyatının benzin doldurma fiyatına daha yakın olduğunu fark edebilirsiniz. Örneğin, Tesla Model S (75 kWh pil kapasiteli) gibi büyük bir pile sahip bir aracı 500 tl civarına şarj edebilirsiniz.
Birçok ek hizmette olduğu gibi, DC hızlı şarj her gün yaşanan bir olay değildir; daha ziyade, daha uzun yolculuklarda veya şarjın azaldığında doldurmak için hareket halindeyken bir seçenek. Bu nedenle, bu yüksek şarj maliyetleri, elektrikli araç sürücüleri için toplam şarj maliyetlerinde aslan payını oluşturmuyor.
Elektrikli arabalar benzinli arabalardan daha mı ucuz?
Sonuç olarak, bir elektrikli arabayı şarj etmenin maliyeti, arabanın aküsünün boyutu, şarj durumu, aracın ne zaman şarj olduğu ve şarj istasyonunun türü gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Bununla birlikte, bireysel sarjlar için ücretlendirme maliyetlerine bakılmaksızın, kesin olan bir şey var: Bir elektrikli otomobili şarj etmek genellikle bir arabayı benzin veya dizel ile doldurmaktan çok daha ucuzdur .