Elektrikli Şarj İstasyonu Nedir ? 2023
Elektrikli Şarj İstasyonu
Elektrikli Şarj İstasyonu Nedir ?
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımızda önemli değişiklikler yaşanmıştır. Örneğin; internet üzerinden alışveriş yapma kültürü gelişmiş, sosyal aktiviteler artık sosyal medya üzerinden gerçekleşmeye başlamıştır. Bunlar gibi daha nice örnek verilebilir.
Teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza giren bir başka yenilik ise Elektrikli Araçlardır. Elektrikli araçlar, içten yanmalı motora sahip olan araçlara kıyasla pek çok avantaja sahip olduğu için gün geçtikçe kullanım oranı artmaya başladı. Elektrikli araçların içten yanmalı motora sahip olan araçlara kıyasla en büyük avantajı ise yakıt olarak elektrik enerjisi kullanmasıdır.
Elektrikli araçların yakıt ihtiyacını karşılamak adına kurulan istasyonlara “Elektrikli Şarj İstasyonu” denir. Elektrikli şarj istasyonu, sahip olduğu çeşitli bileşenler ile elektrikli araçların daha hızlı ve daha güvenilir bir şekilde şarj olmasını sağlıyor.
Bu yazımızda sizler için elektrikli şarj istasyonu ile ilgili merak edilen sorulara cevap vereceğiz.
Elektrikli Şarj İstasyonu Türleri
Elektrikli araçları şarj etmek adına kullanılan şarj istasyonları uluslararası standartlara göre belirlenmiştir. Baktığımızda bu standartlara göre iki farklı elektrikli şarj istasyonu türü vardır. Bunlar;
AC (Alternatif Akım): Evlerde kullanılan standart prizler AC şebekelerdir. Yani evdeki priz ile elektrikli aracı şarj ettiğinizde AC güç kaynağı kullanmış olursunuz. Aynı zamanda elektrikli şarj istasyonlarında AC güç kaynağı kullanılıyor. Bu tip şarj istasyonlarında 22 kW’a kadar enerji çıkışı elde edilebilir. Ancak bu tip şarj istasyonlarında şarj işlemi uzun sürmektedir.
DC (Doğru Akım): Yüksek hızlı olarak bilinen şarj türüdür. AC şebekelere göre şarj dolum süresi çok daha kısadır. DC şarj istasyonlarında 24-175 kW arası enerji çıkışı elde edilebilir.
Elektrikli araçların özelliklerine göre şarj olma süresi değişse de genel olarak AC şarj istasyonları 10-12 saat arasında, DC şarj istasyonları ise 30-45 dakika arasında %80’lik dolum sağlıyor. Herhangi bir şarj istasyonu olmadan elektrikli aracınızı evdeki priz ile şarj etmek isterseniz bu süre 10 saatin üzerine çıkabilir.
Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti
Elektrikli araçlara olan ilginin artmasıyla birlikte elektrikli şarj istasyonlarına olan ilgide artmıştır. Elektrikli şarj istasyonlarına olan ilgi, pek çok şirketin dikkatini çekmiş ve bu alanda çalışmalara başlamışlardır.
Şirketler tarafından hazırlanan elektrikli şarj istasyonlarının maliyeti çeşitli parametrelere göre değişiklik gösteriyor. Bu parametrelerden bazıları şu şekildedir;
- İstasyonda aynı anda kaç adet elektrikli aracın şarj olacağı, araç sayısı artıkça maliyette artar.
- İstasyonun kurulumunun yapılacağı alanda altyapının yeterli olup olmadığı, eğer altyapı yetersizse gerekli altyapının oluşturulması maliyeti ciddi oranda artırır.
- Altyapı yeterliyse ortamın hazır olup olmaması, zemin düz değilse düzleştirilmesi maliyeti etkiler.
- Elektrikli şarj istasyonunun yapısı ve kullanılacak olan şarj üniteleri maliyette değişiklik yaşanmasına sebep olur.
- Elektrikli aracın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi maliyeti etkilemektedir.
- Elektrikli şarj istasyonunda yenilebilir enerji kaynağı kullanacaksa, bu maliyeti etkilemektedir. Aynı zamanda kullanılacak olan yenilebilir enerji kaynağına göre maliyet değişebilmektedir. Örneğin, güneş enerjisi kullanılacak olan elektrikli şarj istasyonu ile rüzgar enerjisini kullanacak olan elektrikli şarj istasyonunun maliyetleri farklıdır.
Genel olarak elektrikli şarj istasyonunun maliyetini etkileyen parametreler bu şekildedir.
Elektrikli şarj istasyonu kurulum maliyeti anlaşma yapacak olduğunuz şirkete göre değişebilmektedir. Şöyle ki, elektrikli şarj istasyonu kurulumu yapan şirketler bazı zamanlarda çeşitli kampanyalar uygulayabiliyor. Elektrikli araç satın almadan önce gerekli piyasa araştırması yaparak bu kampanyaların uygulandığı dönemlerden faydalanabilirsiniz. Böylece elektrikli şarj istasyonu kurulumunun maliyetini düşürebilirsiniz.
Tüm parametreleri göz önüne aldığımızda ve gerekli piyasa araştırılması yapıldığında, elektrikli şarj istasyonu kurulum maliyeti 18.000-22.000 Dolar civarında olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu fiyat, saydığımız parametreler dışında pek çok etkene göre değişmektedir.
Elektrikli Şarj İstasyonları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Elektrikli şarj istasyonları hakkında bilinmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Elektrikli şarj istasyonları kurulumu yapabilmek için uyulması gereken standartlar mevcuttur. Bu standartlara uyulmadan elektrikli şarj istasyonu kurulumu yapılamaz.
- Elektrikli şarj istasyonları AC ve DC olmak üzere iki farklı şebeke türüne sahiptir. AC (Alternatif Akım) güç kaynağı kullanan istasyonlar normal hızlı şarj istasyonları olarak bilinirken, DC (Doğru Akım) güç kaynağı kullanan istasyonlar hızlı şarj istasyonları olarak bilinir.
- Elektrikli araç evlerdeki standart prizler ile şarj edilecekse özel bir aparat kullanarak şarj edilir.
- Elektrikli şarj istasyonu kurulum maliyeti pek çok parametreye göre değişmektedir. Bu parametrelerden bazıları; altyapı durumu, istasyonun kurulacağı zeminin durumu, aynı anda kaç elektrikli aracın şarj edileceği, istasyonun yapısı ve kullanılacak olan şarj üniteleridir.
- Elektrikli şarj istasyonu kurulumu firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir. Firmadan firmaya elektrikli şarj istasyonunun maliyeti değişebilir.
- Elektrikli şarj istasyonları çok daha güvenlidir. Yani patlama ve yanma gibi riskleri yok denecek kadar azdır.
- Elektrikli şarj istasyonları yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi elde edebilir. Örneğin, güneş panelleri ile kurulmuş olan ya da rüzgar enerjisi kullanabilmek adına kurulmuş olan elektrikli şarj istasyonları mevcuttur.
- Elektrikli şarj istasyonları çevre dostudur, yeşil enerji kullanırlar.
- Elektrikli şarj istasyonları ülkemizde her bölgede ve her ilde mevcuttur. Son yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki her 3 elektrikli ya da hibrit araç için bir tane şarj istasyonu bulunmaktadır.
- Ülkemizdeki elektrikli şarj istasyonlarının çok büyük bir oranı normal hızlı şarj istasyonlarıdır. Az sayıda ve belirli bölgelerde hızlı şarj istasyonları bulunmaktadır. Hızlı şarj istasyonlarının az olmasının sebepleri ise maliyetinin daha yüksek olması ve altyapı yetersizliğidir.
- Elektrikli şarj istasyonları özel yazılımlara sahiptir. Bu özel yazılımlar sayesinde elektrikli şarj istasyonları çok güvenli bir hale gelmektedir.
- Elektrikli şarj istasyonu elektrik hattı bulunmayan yerlere kurulabilmektedir. Elektrik hattı olmadan kurulan şarj istasyonları gerekli olan elektrik enerjisini güneş ya da rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak elde etmektedir.
- Elektrikli şarj istasyonlarında hibrit olarak adlandırılan hem elektrik motoru bulunan hem de benzinli ya da dizel motora sahip olan araçlarda şarj edilebilir.
Elektrikli şarj istasyonları hakkında bilinmesi gereken genel olarak bu şekildedir.
Elektrikli Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur?
Elektrik şarj istasyonu kurulumu için öncelikle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenmiş olan standartlara uyulması gerekiyor. Ancak bu şartlara uyulduğu takdirde elektrikli şarj istasyonu kurulumu gerçekleşebilir. EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından belirlenen standartlar ise şu şekilde;
- Kurulum yapacak şirket kar amacı gütmemeli
- Elektrikli şarj istasyonu kurulumu ile ilgili bilgiler dağıtım şirketine verilmeli
- Sadece elektrik tedarik lisansına sahip olan şirketler elektrikli şarj istasyonlarında elektrik satabilir
- Elektrikli şarj istasyonunda herhangi bir değişiklik yapılacaksa bu değişiklik dağıtım şirketine resmi yollar ile bildirilmeli
Gerekli standartlara uyulduğu takdirde ise elektrikli şarj istasyonu kurulumu gerçekleşebilmesi için üreticilerden bir şarj istasyonu alınıyor ve montajı gerçekleştiriliyor. Böylece elektrikli şarj istasyonu kurulumu tamamlanmış oluyor.
Elektrikli Şarj İstasyonu Bulunduğu Bölgeler
Ülkemizde elektrikli şarj istasyonları tüm bölge ve illerde mevcuttur. Elektrikli şarj istasyonlarının sayısı Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde diğer şehirlere göre oldukça fazladır. Elektrikli şarj istasyonlarının bazı büyük şehirlerde ve bu büyük şehirler arasındaki yollarda yoğun olmasının sebebi ise elektrikli araçların bu bölgelerde daha çok kullanılmasıdır.
Ülkemizde tüm illerde elektrikli şarj istasyonları bulunmasına rağmen bu istasyonlar çoğunlukla AC yani normal hızlı şarj istasyonlarıdır. Az sayıda bulunan hızlı şarj istasyonları Ankara, İstanbul ve İzmir dışında Bursa, Manisa, Muğla ve Denizli gibi şehirlerde de mevcuttur. Hızlı şarj istasyonlarının az sayıda bulunmasının temel sebebi ise altyapı yetersizliği ve maliyetidir.
Normal hızlı şarj istasyonları ise genel olarak şehir merkezlerinde yoğunlaşmıştır. Baktığımızda az sayıda bulunun hızlı şarj istasyonları genellikle şehirlerarası yollarda bulunmaktadır. Bunun temel sebebi ise uzun yolculuklarda elektrikli araç kullanan kişilerin hızlı şarj özelliğine daha çok ihtiyaç duymasıdır.
Herkes Şarj İstasyonu Sahibi Olabilir Mi?
Elektrikli şarj istasyonu kurmak isteyen kişilerin uyması gereken standartlar vardır. Bu standartlar EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından belirlenmiştir. Elektrikli şarj istasyonu kurulumunun yapılabilmesi için uyulması gereken şartlar ise şu şekildedir;
- Kurulum yapacak şirketim kar amacı gütmemesi
- Elektrikli şarj istasyonu kurulumu ile ilgili elektrik dağıtım şirketine gerekli bilgiler verilmeli
- Elektrik tedarik lisansına sahip olan şirketler şarj istasyonlarında elektrik satabilir
- Elektrikli şarj istasyonunun işletmesiyle ilgili her türlü değişikli dağıtım şirketine bildirilmeli
Bu şartları yerine getiren herkes elektrikli şarj istasyonu kurulumu yapabilir. Ülkemizde elektrikli araçların kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla bazı şartlar sağlandığında araç şarj istasyonlarında lisans aranmamaktadır.
Ancak evlerinde elektrikli araçlarını şarj etmek isteyen kişiler genel olarak kablo aracılığı ile bu işlemi yapmaktadır. Şu anlık ülkemizde elektrikli araç kültürünün tam olarak oluşmaması nedeniyle kişisel elektrikli şarj istasyonu kurulumu yaptıran kişi sayısı oldukça azdır. Baktığımızda elektrikli şarj istasyonları genel olarak ortak kullanım alanlarında bulunmaktadır.
Elektrikli Araç Şarj Dolum Fiyatı Ne Kadardır?
Elektrikli araç şarj dolum ücretleri araçtan araca 0.06-0.86 TL arasında değişiklik gösteriyor. Evinizde, iş yerlerinizde ya da halka açık herhangi bir araç şarj istasyonunda 100 km yol yapmak için dolum yaptırdığınızda, gündüz saatlerinde 8-10 TL ve gece saatlerinde ise 6-7 TL’lik bir ücret ile karşılaşırsınız. Ancak bu fiyat elektrik enerjisi kullanımına yapılan zamlara ya da indirimlere göre değişebilir.
Elektrikli araç şarj ücretleri 2 farklı şekilde belirleniyor. Bunlar;
Enerjiye Göre: Elektrikli aracınızın, şarj için kullandığı kW’a göre ücretlendirme yapılabilir. Yani süreden bağımsız olarak elektrikli aracınızın kullandığı kW’a göre ücretlendirme seçeneğinden faydalanabilirsiniz.
Zamana Göre: Elektrikli aracınızı şarj edeceğiniz süre bazında bir ücretlendirme yapılabilir. Yani 30 dakika dolum yaptırabileceğiniz gibi 15 dakikalık bir dolum da yaptırabilirsiniz. Zaman farkına göre ücretlendirme değişiyor.
Genel olarak elektrikli araç şarj ücretleri bu şekildedir.
Elektrikli Şarj İstasyonlarının Avantajları
Elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlar gibi fosil yakıt kullanmadığı için çevre dostudur. Ayrıca fosil yakıt kullanan araçlarda patlama ve yanma gibi çeşitli riskler mevcuttur. Ancak elektrikli araçlarda bu gibi riskler yok denecek azdır.
Elektrikli araçların yakıt ihtiyacını karşılayan elektrikli şarj istasyonları, yenilebilir enerji sistemleri ile kurulabilir. Bu sayede çevre dostu yeşil enerji kullanılıyor ve elektrik hattı olmayan yerlere güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi çeşitli yenilenebilir enerji kaynakları ile istasyonlar kurulabiliyor.
Elektrikli şarj istasyonlarının bir başka avantajı ise elektrikli araçlara sağladığı elektrik enerjisinin maliyetinin, benzin ve otogaz gibi enerji kaynaklarına göre daha uygun fiyatlı olmasıdır.
Genel olarak elektrikli şarj istasyonlarının avantajları bu şekildedir.
Bu yazımızda sizler için elektrikli şarj istasyonu ile ilgili merak edilen tüm sorulara cevap verdik.
Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.