Kolay Şarj
Elektrikli Araç Şarj Tipleri
Türkiye’nin Kolay Şarjı
Kolay şarj elektrikli araç şarj istasyonu çözümleriyle sizin daima yanınızda!
Şarj edilebilir elektrikli araç şarj tipleri ikiye ayrılır.
BEV:
(Bataryalı elektrikli araç) içerisinde yer alan bataryaları şarj ederek kullanabileceğimiz model araçlardır. Bu modelde yalnızca elektrik motoru yer almaktadır.
PHEV:
(Şarj edilebilir hibrit elektrikli araç) içerisinde elektrik motoru ve içten yanmalı bir motor bulunan araç türüdür. Bataryası bulunan bu araç türü şarj edilebilir bir yapıdadır. Burada elektrik motoru, içten yanmalı motoru destekler ve yakıt tasarrufu sağlar.
Her iki çeşit elektrikli araç da dışarıdan şarj edilebildiği için şarj istasyonuna ihtiyaç duymaktadır.
İki farklı çeşit şarj istasyon tipi bulunuyor. Bunlardan birisi alternatif akım (AC), bir diğeri ise doğru akım (DC)’dir.
AC Şarj (On board)
Elektrikli araç içerisinde bir çeviricinin (on board) bulunduğu ve bu çevirici sayesinde AC’nin, DC ye çevrilerek bataryaların şarj edilebildiği şarj türüdür. Şebekeden gelen alternatif akım, araç içerisinde bulunan çeviriciye girer ve doğru akıma dönüşür.
Doğru akım araç içerisindeki bataryaları doldurmaya başlar. Bu şarj türünde, şarj süresi elektrikli şarj istasyonunun gücünün yanı sıra çeviricinin güç kapasitesine de bağlıdır. AC şarj türünde araç içerisinde bir çevrim söz konusu olduğu için DC şarja nazaran daha yavaş bir şarj türüdür.
DC Şarj (Off Board)
Şebekeden gelen alternatif akımı şarj istasyonu içerisinde doğru akıma çevirerek aracın bataryalarını doğrudan doldurmaya başlayan şarj tipidir. DC şarj işleminde de maksimum güç aracın belirlediği limitler doğrultusundadır. DC şarj, AC şarja nazaran kullanıcılara daha kısa şarj süreleri sunuyor.
Avrupa’da elektrikli araç şarj istasyonları için kabul gören IEC-61851 standardında 4 çeşit şarj modu bulunuyor.
01.
Özel bir bağlantı veya iletişimin bulunmadığı şarj modudur. Elektrikli araba şarjı için kullanılmaz, nadiren elektrikli bisiklette kullanılır. Ayrıca ayrı bir RCD bağlantısı yoktur. Maksimum 16 A akım değerine sahiptir.
02.
Bağlantı kablosu üzerinde yer alan şarj kontrol devresi ile şarj işleminin yapıldığı şarj modudur. Maksimum akım limiti 32 Ampere kadardır.
03.
Araç şarj ünitesi içerisinde şarj kontrol devresi bulunan ve araç üzerinde AC/DC şarj devresi bulunan şarj modudur. En yaygın kullanılan şarj modudur.